BRANCHE

Zorg

Alles draait om veilige omgang met patiëntgegevens

In een sector waar digitalisering met door de komst van het Elektronisch Patiënten Dossier een versnelling heeft doorgemaakt is toch nog veel informatie beschikbaar op papier. Dit vergt een extra inspanning van de zorgprofessional om zowel met digitale als papieren informatie veilig om te gaan. Veel zorgorganisaties staan dan ook voor een belangrijke keuze rondom hun papieren dossiers.

Digitalisering

De meeste zorgorganisaties kiezen ervoor om volledig digitaal te gaan werken. De bestaande papieren archieven dienen dan ook digitaal beschikbaar te komen op het moment dat het nodig is. Hiervoor is Back Log Scanning of Scanning on Demand een oplossing. Bij de eerste variant wordt het hele archief gedigitaliseerd, onafhankelijk van de vraag ernaar. De tweede variant gaat uit van vraag-gericht digitaliseren. Wat voor u het beste is, hangt af van uw wensen.

Bewaarplicht

De medische dossiers van patiënten dienen bewaard te worden volgens de wettelijke eisen. De hoofdregel voor het bewaren van medische dossiers staat in de WGBO. In die wet is bepaald dat de zorgverlener het medisch dossier in principe 20 jaar moet bewaren. Maar ook de AVG en andere specifieke wetten kunnen van toepassing zijn om te bepalen hoe lang een zorgverlener een medisch dossier moet bewaren.

Goed beveiligd

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) schrijft voor dat zorgverleners medische dossiers goed beveiligen. Zij moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat alleen bevoegde personen toegang hebben tot het dossier van een patiënt. Dat is in een eigen vestiging vaak lastig te organiseren. In een externe archiefopslag met professionele archiefbeheerders is dit gebruikelijk en ook onderdeel van het vakmanschap van deze professionals.

Veel verschillende soorten archieven

Wij werken samen met zorginstellingen op het gebied van archiefopslag, archiefbeheer en digitaliseren. Zowel bij patiëntendossiers, personeelsdossiers, algemene archieven, maar ook bij complexe archieven als röntgenfoto’s of pathologisch archief. Zo is er bij de medische archiefopslag ook opslag voor pathologie laboratoria, zoals bloedplaatjes mogelijk. Dit geheel volgens de meest actuele eisen op het gebied van veilige en beveiligde opslag voor pathologie laboratoria. Zo kunnen wij de paraffine blokjes en coupes/ glaasjes tot in lengte van dagen bewaren onder ideale omstandigheden.

Uw voordelen

U kunt zich richten op het digitaal werken van uw organisatie, terwijl wij voor u alle ondersteunende archiefdiensten verzorgen. Als specialist kunnen we dat efficiënt en deskundig, zodat u niet alleen een zorg minder heeft, maar ook nog eens fors kunt besparen op uw (indirecte) kosten.

Informatie aanvragen

Al onze branches

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Naast bovenstaande punten van aandacht zijn er nog meer overwegingen om een keuze te maken tussen een professioneel archiefdepot of een selfstorage opslagruimte. Als je hierover vrijblijvend van gedachten wilt wisselen, bel of mail ons gerust. We helpen je graag verder.

contactformulier contactgegevens

Onze oplossingen voor papieren archieven
in het digitale tijdperk

digitalisering

Archiefopslag

Archiefverhuizing

archiefbeheer

© 2019 Archiefkluis